Függönyrögzítési kisokos

kisokos.jpg

 

Minden, az ablakot díszítő textília külön rögzítésre szolgál. A helyesen megválasztott karnis és a rögzítési mód alapvető fontosságú a fényáteresztő vagy a sötétítő függöny kezelhetősége szempontjából is.


Alapvetően két fő típust különböztetünk meg a karnisoknál:

  • Mennyezetre szerelhető karnisok (mennyezeti sín)
  • Oldalfalra szerelhető karnisok (rúdkarnisok)

 

A mennyezeti sínek alig észrevehetőek, az oldalfal és a plafonra egyaránt szerelhető karnisok. Drapériáknál például a sínre helyezett tépőzár segítségével tudjuk elrejteni a karnist.   mennyezeti_sin.jpg

 

rudkarnis.jpg   Rúdkarnisok készülhetnek fémből, fából és műanyagból. Jellegzetességük a díszesebb végzáró. Oldalfalra szerelhetőek és maximum két rúd helyezhető el párhuzamosan egymás mellett. Ez két anyag, például sötétítő és fényáteresztő függöny felfüggesztését teszi lehetővé. A rúdkarnis rüssel elfedhető, kivéve a füles függönynél, ott ugyanis a fülek szolgálnak a rögzítésre, és díszítésre.

 

Rögzítési technikák


A textíliák különböző módokon rögzíthetők: mást kíván meg például a görög drapéria és mást a feszített vitrázs. Minden szabásminta esetében lehetőség van a rögzítési mód megválasztására, azonban a kiválasztott rögzítés meghatározza az ahhoz szükséges karnis típusát is.

 

Karikás kampós, görgős kampós, csipeszes rögzítés:

A karika kampós megoldást jelent a rúdkarnisok esetében. A görgős kampó a mennyezeti sínek és a belső futású rúdkarnisok esetében választható. A csipeszes megoldás pedig a mennyezeti sín és a rúdkarnis esetében is alkalmazható.

Szélesség megadásakor minden esetben a két végzáró közti területet mérjük le, illetve a magasság megadásakor a karikák, vagy az azon lógó csipeszek aljától mérjük, semmiképp sem a rúdtól.
  karikas_kampos.jpg

 

fules_pantos.jpg   Füles vagy pántos rögzítés:

A füles függönyhöz csupán egy rúdkarnisra van szükség: a karikák és csipeszek feleslegesek, ugyanis a függöny anyagából készült, felül elhelyezkedő fülek helyettesítik azokat. A késztermék tehát a füleken lóg. A füles függöny kiváló választás olyan helységbe, ahol nem mozgatják sokat az anyagot. E típushoz rüss nem varrható, mert ennek a típusnak jellegzetessége éppen a saját anyagból készült fül, melynek rüssel való elfedése értelmetlen. A füles függöny behúzó szalag nélkül is mutatós, azonban a szalaggal tartása feszesebbé válik, az anyag ekkor nem rogyik meg a fülek között.

Szalag nélkül a fülek közötti távolság 15-20 cm, de ezt befolyásolja a függöny szélessége is.

Ráncolószalag választásakor a fülek 20 cm távolságra helyezkedjenek el egymástól, de persze ezt befolyásolhatja a behúzó fajtája, mintázata. A fül hossza 10 cm, szélessége pedig 5-6 cm.

A függöny magasságának megadásakor minden esetben a rúdkarnis tetejétől mérjünk. Szélesség megadásakor a rúdkarnis két végzárója közti területet kell lemérnünk.
Tovább a kosárhoz

Kosár tartalma:

Ezek a termékek is érdekelhetik: