Szőnyegtisztítási tanácsok

Tanácstalan, hogyan tisztítsa új szőnyegét? Olvassa el útmutatónkat, hogy bátrabban állhasson neki!

A szőnyeg anyaga szerint:

Fontos, hogy a tisztításnál figyelembe vegye, hogy milyen alapanyagú szőnyeget választott, ez ugyanis befolyásolja a tisztítási módot, kezelhetőséget is.

Szintetikus szőnyegek: A polipropilén és/vagy poliészter alapú szőnyegeknek már csak rövid időre van szükségük ahhoz, hogy a szálai tömörödjenek, filcelődjenek, ez 2-3 hét. Az első időszak alatt előfordulhat a szálak hullása, ilyenkor a gyártás során keletkező vágásnál, illetve a felületi nyírásnál elvágott apró szálak hullhatnak ki, amely természetes jelenség, és nem a szőnyeg hibájára utal. Ez idő alatt célszerű a porszívózás kerülése. Később lehet porszívózni, tisztítani a szintetikus szőnyegeket semleges hatású szőnyegtisztító habbal, vagy foltspray-vel.

Természetes szőnyegek (gyapjú): A természetes alapanyagú szőnyegeket csak 3 hónap után szabad porszívózni, mivel a gyapjú fonal sok elemi szálból van összefonva. Nem minden elemi szál kötődik bele azonnal a csomóba, időre van szükség, amíg minden szál betömörödik a lekötött elemi szálak közé. Ezt a folyamatot a szőnyegen való járással, közlekedéssel segíthetjük elő. A gyapjú szőnyegek estében az elemi szálak hullása, törése akár hat hónapig is eltarthat.

A porszívózás megkezdése csak a legkisebb fokozaton történjen, tisztítása száraz habbal javasolt. Ha vizes tisztításra kerül sor, semmiképp ne legyen bő vizű és száraz időben történjen, mivel a gyapjú nagy mennyiségű vizet képes magába szívni. A tisztítószer semleges kémhatású, a víz kézmeleg legyen. A gyapjú szőnyeget a tisztítási hibák elkerülése érdekében legcélszerűbb szakemberrel tisztíttatni.

 szőnyegtisztítási tanácsok.jpg

Tisztítás, porszívózás:

Az új szőnyeg hosszabb életű és szebb lesz, amennyiben rendszeresen porszívózzuk. A porszívózás segíti megelőzni, hogy a szennyeződések a szőnyeg felületéről beivódjanak a szőnyeg szálai közé, ahol felhalmozódnak és a felület kopását okozzák. A rendszeres tisztításra a hagyományos, szívófejes típusú porszívó használatát ajánljuk. Mind a szintetikus, mind a gyapjú szőnyegeket célszerű szálirányban porszívózni, így károsodik legkevésbé a felületük, és így távolíthatók el legnagyobb mértékben a porszemcsék.

Óvjuk a szőnyeget az erős napfénytől és a durva mechanikus hatásoktól. A bútorok tologatása, a kemény, sorjás görgők, a kíméletlen porolás károsíthatják a szőnyeget. Védjük a szőnyeget a nyíló ajtó koptató és gyűrő hatásától is. Az egyenletes igénybevétel érdekében érdemes a szőnyeget tisztítás után időnként elfordítva visszahelyezni.

 szőnyegtisztítási tanácsok2.jpg

Foltok eltávolítása:

Foltok és kiöntött folyadékokkal szennyezett szőnyegek esetén alapvető szabály, hogy gyorsan kell cselekedni, ne hagyjuk, hogy a folt beszáradjon. Itassuk fel a kiömlött folyadékot egy tiszta, fehér ruhával vagy papírtörlővel. Soha ne dörzsöljük, mert ez tovább növeli a folt nagyságát. Amint a folyadékot felitattuk a folt külső szélétől a közepe felé haladva, szőnyegtisztító folyadékkal próbáljuk a foltot eltüntetni, egy tiszta ruha segítségével. Ne áztassuk el a szennyezett felületet, mert ez is növeli a folt nagyságát. Amint sikerült a foltot eltüntetni, egy papírtörlő segítségével itassuk fel a felesleges nedvességet. A makacsabb foltoknál ismételjük meg a fenti tevékenységet, amíg teljesen el nem tűnik a szennyeződés.

Fontos, hogy a tisztítás során kifejezetten szőnyegtisztításra javasolt folteltávolító szert alkalmazzunk, melyet használat előtt egy kevésbé látható helyen érdemes kipróbálni, hogy a szőnyeg színét, anyagát nem károsítja-e. Tisztítás során mindenképp kerülni kell a dörzsölést, melynek hatására a szőnyeg szálai elfilcesedhetnek, a kefés porszívózást, mely sértheti a szálak felületét, és a hideg vizes átmosást, mely a foltokat maradandóvá, a tisztítószert pedig híggá és hatástalanná teszi.

 

5996285119306-szonyeg-tulipo-granada-52601-300-enterior-01.jpg
Reméljük, hogy a fenti tanácsokkal sokáig örömét leli majd új szőnyegében!

Mentés

Mentés

Tovább a kosárhoz

Kosár tartalma:

Ezek a termékek is érdekelhetik: